Vörös-fehér ír szetter

FCI Standard N° 330


15. 06. 2005./EN

Származási ország: Írország

Érvényben lévő, hivatalos standard közzétételének időpontja: 2005. 04. 19.

Alkalmazhatóság: Nagyszerű társ és barát otthon és a vadászterületen. A vörös-fehér ír szettert elsődlegesen vadászatra tenyésztették. Az alábbiakban leírt fajtaleírást főként ebből a szempontból kell értelmezni és a kiállításokon minden bírónak a kiállított egyedeket főleg munka szempontból kell bírálnia.

FCI besorolás: 7. Fajtacsoport - vadmegálló vadászkutyák

2.2 Szekció - Brit és ír pointerek és szetterek

Munkavizsgára kötelezett fajta

Rövid történeti áttekintés: Az ír szetterek nagy valószínűséggel a 17. század végén alakultak ki. Írországon kívül nem igazán ismert, hogy két ír szetter fajta létezik, de bizonyosnak vehető, hogy a vörös-fehér ír szetter a régebbi a két fajta közül és hogy körültekintő szelektív tenyésztés folytán érték el az egyszínű vörös színt. Amikor röviddel a 19. század közepe után a kiállításokon megjelentek az ír szetterek, nagy volt a zavar a megfelelő szín tekintetében. A 19. század végére a vörös ír szetter gyakorlatilag háttérbe szorította a vörös-fehér ír szettert, amely oly ritkává vált, hogy kihaltnak gondolták. Az 1920-as éves során erőfeszítések folytak e fajta újraélesztéséért. 1944-re a fajta eléggé újraéledt ahhoz, hogy saját klubbal rendelkezzen és manapság már egészséges számban jelennek meg ír kiállításokon és field trialeken. A jelenlegi klub, az Irish Red & White Setter Field & Show Society, 1981-ben alakult meg mely törekvései és iránymutatása nyomán a fajta mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szinten jól megerősödött. A vörös-fehér ír szetterek sikeresen veszik fel a versenyt field trialeken a többi vadmegálló vadászkutya fajtával szemben és számos Field Trial Champion és Show Champion létezik közöttük.

Általános megjelenés: Erős, harmonikus és arányos, nem nehézkes; inkább atlétikus, mint szikár. A vörös-fehér ír szettert elsődlegesen vadászatra tenyésztették és főként munka szempontjából kell bírálni.

Viselkedés/temperamentum: Arisztokratikus, lelkes és intelligens. Kedves, barátságos viselkedése eltökéltséget, bátorságot és rettenthetetlenséget rejt. A vörös-fehér ír szetter nagyon barátságos, megbízható és könnyen képezhető vadászkutya.

FEJ: széles, a testtel arányos.

KOPONYA:

Agykoponya: boltozatos, a vörös ír szettertől eltérően nincs kifejezett tarkóbúb.

Stop: Jól látható stop.

ARCORRI RÉSZ:

Pofatájék: Tisztán metszett és szögletes.

Állkapocs: Egyforma vagy közel egyforma hosszúságú állkapocs és állcsont.

Fogak: Szabályos fogak; ideális ollós harapás; tétre harapás elfogadott.

Szemek: Sötét mogyorószínű vagy sötét barna; ovális, enyhén kiemelkedő, pislogó hártya nélküli.

Fülek: Szemekkel egy magasságban és jól hátul tűzött, fejhez simulva helyezkednek el.

NYAK: Mérsékelten hosszú, nagyon izmos, de nem túl vastag, enyhén ívelt, mindennemű lebernyegtől mentes.

Törzs: Erős és izmos.

Hát: Erős és jól izmolt.

Mellkas: Mély, jól ívelt bordákkal.

FAROK: Közepesen hosszú, nem ér a csánk alá, farok tőnél erős. Szőrzete farok vég felé rövidül; nem kötélszerű és hátvonal egy szintben vagy az alatt hordott.

VÉGTAGOK: Jól izmoltak és inasak; erős csontozatúak.

ELÜLSŐ RÉSZ

Vállak: jól hátrahajlóak.

Könyökök: Nem kötöttek, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé.

Mellső lábak: Egyenesek és inasak, erős csontozattal.

Lábközép: Erős.

HÁTULSÓ RÉSZ:

Általános megjelenés: Széles és erős; hátulsó lábak csípőtől a csánk ízületig hosszúak és izmosak.

Térd: Jól ívelt.

Csánk: Alacsonyan helyezkedik el, nem fordul sem befelé, sem kifelé. Csánk ízülettől mancsig mérsékelten hosszú és erős.

MANCSOK: Szorosak és feszesek, lábujjak között szőrzettel.

MOZGÁS: Mozgásban hosszan elnyúló igen élénk, kecses és hatékony ügetés. Fej magasan tartott, hátulsó rész sima és igen erőteljes tolómozgást fejt ki. Mellső lábak jól előrenyúlnak és alacsonyan tartottak. Elölről vagy hátulról nézve a mellső és hátsó lábak csánk ízület alatt talajra merőlegesen mozognak, nem kereszteznek, nem érintkeznek elől vagy hátul.

SZŐRZET:

SZŐR: "Zászlónak" nevezett hosszú és selymesen finom szőrzet található a mellső és hátsó lábakon és a fülek külső részén, valamint ésszerű mennyiségben a lágyéktől a mellkasig és torokig nyúlva zászlót képezve. Az összes zászló egyenes, sima és göndörödéstől mentes, viszont enyhe hullámosság megengedett. A faroknak jól zászlózottnak kell lennie. A test összes többi részén a szőrzetnek rövidnek, simának és göndörségtől mentesnek kell lennie.

SZÍN: Alapszín fehér egyszínű vörös foltokkal (tisztán elhatárolódó vörös színű foltok), mindkét színnek maximálisan élénknek és intenzív; az arcorri részen és a mancsokon, valamint mellső lábakon a könyökig és a hátsó lábakon a csánkig a pettyezettség megengedett, de a deres mintázat nem elfogadott. A test bármely más részén a deres mintázat, pettyezettség és egymásba folyó foltok nem kívánatosak.

MÉRET ÉS SÚLY:

Kívánatos marmagasság: Kanok: 24,5 - 26 ins (62 - 66 cm)

Szukák: 22,5 - 24 ins (57 - 61 cm)

HIBÁK: Az előzőekben említett pontoktól való bármilyen eltérést hibának kell tekinteni és a hiba súlyának pontos arányban kell lennie az eltérés mértékével,

valamint a kutya egészségére és jólétére gyakorolt hatásával.

SÚLYOS HIBA: - A standardban előírt magasságnak nem megfelelő kan vagy

szuka.

KIZÁRÓ HIBÁK:

  • Agresszivitás vagy túlzott félénkség
  • Minden, egyértelmű fizika vagy viselkedésbeli abnormalitás jelét mutató kutya kizárásra kerül.
  • Két láthatóan normális herével nem rendelkező kanok
  • Bár a pettyezettség, de nem deres mintázat az arcorri részen és a mancsokon, valamint mellső lábakon a könyökig és a hátsó lábakon a csánkig a megengedett, a látható és túlzott deres mintázat, pettyezettség és egymásba folyó foltok a test bármely más részén kizáró hibának minősülnek.

Megjegyzés:
- A kanoknak két, herezacskóba teljesen leereszkedett, láthatóan normális

herével kell rendelkezniük.

  • Csak funkcionálisan és klinikailag egészséges, a fajtatípusnak megfelelő egyedet lehet tenyésztésbe venni.

Fordította: Mód Éva (Blue Jeans Forever kennel)

A hivatalos FCI standard letölthető itt!


A fajtánál előforduló egészségügyi problémák

- Diszplázia
- Hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés)
- Progresszív retina atrófia (PRA)
- Willebrand-kór
- Ectropium, entropium
- Canine Leukocyte Adhesion Deficiency (CLAD)
- Rák