Veleszületett süketség és kiszűrése BAER teszttel

2019.04.02

A kutyák veleszületett süketségének több oka is lehet. Létezik szerzett süketség és lehet öröklött is. A süketség anatómiai oka a hallószervek fejletlenségében vagy fokozatos elváltozásában nyilvánul meg. Öröklésmenete lehet többgénes és egygénes recesszív. Általában lehetetlen pontosan meghatározni a veleszületett süketség okát. Sok fajtát érint a betegség mivel egyértelműen kapcsolatba hozható többek közt a fehér szőrszínnel.

Ezen fajták például: argentin dog, angol szetter, mini bullterrier, tibeti terrier, dalmata, boxer...

A teljesen süket kiskutyánál hamar felismerhető a betegség, de ha csak az egyik fül érintett, észrevétlen maradhat. Utóbbi esetek felderítésében segít a BAER teszt, amely teszt kedvező eredménye bizonyos fajtáknál már a tenyésztésbevétel feltétele.

A SÜKETSÉGRŐL

DIAGNÓZIS:

Amig a hallójáratok nincsenek nyitva (14 napos korukig) egyértelmű hogy a süket kölyköket addig nem tudjuk kiszűrni társaik közül, de az is lehet, hogy csak több hetes korban vesszük észre a süketség jeleit. Néhány fajtánál megfigyelhető, hogy a mindkét fülükre süket kölykök sokkal agresszívebben játszanak társaikkal, mivel nem hallják azok fájdalomtól való sírását.

A teljes süketség általában észrevehető magatartási teszttel, úgy hogy látótéren kívülről hangadással hívjuk a kutyát, elkerülve a vizuális és vibrációs jeleket. A minimum elvárható reakció a Preyers reflex, vagy a hangra megmozdítják a füleiket, sok kutya figyelme pedig a hang eredete felé irányul. Azonban a jól halló állatok, főleg a fiatalok, gyorsan feldolgozzák ezt és leállnak a reagálással, ami kétes eredményt produkál. Azonban, a féloldali süketséget nem tudjuk érzékelni ezzel a módszerrel, a legjobb esetben amit egy kutya mutathat, az hogy nem tudja térben elhelyezni a hang eredetét. A hallás/süketség korrekt megállapítása a csak műszeres vizsgálattal lehetséges, amit a kölykök 5-6 hetes kora után végzünk el, és úgy hívjuk hogy BAER teszt.

Mi is az a BAER teszt?

Brainstem Auditory Evoked Response (BAER) a nyúltvelő által kiváltott hallási válaszreakciónak nevezett hallási teszt, amely elektromos aktivitást mér a hallócsigában és a hallójáratokban az agyban, hasonló módon, mint ahogy az EKG méri az elektromos aktivitást a szívben. Ennek a válaszreakciónak a hullámformája különböző csúcsokból áll, amit római számokkal jelölnek: az I. a hallócsiga és a hallóideg által előidézett csúcs, a későbbiek pedig az agy által előidézett csúcsok.

Egy süket fülből a válaszreakció, tulajdonképpen egy egyenes vonal.

A válaszreakciókat a Baer-teszt készülék gyűjti össze, különösen kicsi subdermal elektródok által amit a fejbőrre helyeznek. Egyet-egyet mindkét fül elé, egyet a fej tetejére. A komputer által fejlesztett inger kattanások egy apró szivacsos fülhallgatón keresztül jutnak a fülbe. Mindkét fül külön-külön van tesztelve, és a vizsgálat kb. 10-15 percig tart, rendszerint bódításban végezzük a hallásvizsgálatot így az nem jár fájdalommal.

A kinyomtatott teszteredményt, ami az aktuálisan felvett hullámformát mutatja. A teszt végén megkapja a tulajdonos. Az eredményeket bizalmasan kezeljük.

Forrás: https://jozsavet.hu/baer-teszt-hallasvizsgalatMegjegyzés: Jelenleg Magyarországon a tenyésztésbevételi szabályzat nem teszi kötelezővé az angol szetterek süketségre való szűrűsét.