Törpenövés ír szetterekben?

2019.09.08

A hypochondroplasia genetikai megbetegedés, mutáció, a fibroplastok növekedési zavara. Az ír szettereknél teszt párosításokat végeztek, és így vizsgálták ennek a rendellenességnek az előfordulási esélyét és kialakulását. Az összes megszületett utód fenotipusában normális megjelenést mutatott mind megszületésükkor, mind pedig elválasztásukkor. Viszont 2,5 - 4 hónapos koruk körül a gerinc és a teherviselő csontok hosszanti növekedése a normálisan növekedő alomtestvérekéhez képest visszamaradt. Szimpla autoszomális recesszív öröklési mód igazolódott be.

A dlstai homlokfájlok oldalirányú radiológiai grafikái Rve-hónapokban és a dlstal ulna metafízis szabálytalansága. A processus anconeus leválasztódik (nyíl)

Az ír szettereknél a törpenövekedést 1992-ben írta le Hanssen. Norvégiába egy Írországból 1969-ben importált kan által került be. Ez az abnormális növekedés az elkövetkező években e vonalból származó utódok között szintén felmerült, Finnországban és Svédországban is megjelent. A norvég fajta klub tenyésztési tanácsa úgy döntött, hogy kizárja a tenyésztésből az érintett kanokat és kettő teszt párosítást végeztek;egy törpenövekedésű szukát olyan kannal fedeztettek be, amelyik korábban normál fenotipusú szukával való almából törpenövekedésű kölykök születtek. ('A' alom). Ebből az alomból 50-50 %-ban vártak normál/törpe utódokat. Egy törpenövekedésű szukát egy törpenövekedésű kannal fedeztettek be ("B" alom). Ebből az alomból 100 %-ban törpe utódokra számítottak.

Mindkét szuka parvo és parainfluenza elleni oltást kapott néhány nappal a fedeztetés után. Az 'A' szuka magánháznál töltötte a vemhesség idejét és ott is ellett, majd a kölykök 1 hetes kora körül került egy államilag elismert kennelbe.
A"B" szuka ellés előtt 1 héttel került egy államilag elismert kennelbe, ott ellett. Mindkét szuka és a kölykök kereskedelmi forgalomban kapható 27 % fehérjetartalmú tápot kaptak. A kölykök magánházakba kerültek 5 hónapos korukban. A kölykök súlyát és testméreteit rendszeres időközönként mérték. Néhány kölyöktől a két alomból, akik meghaltak (bélgyulladás) illetve elaltattak sántaság és folyamatos idegrendszeri rohamok miatt. Az 'A' szuka 14 kölyöknek adott életet (8 szuka, 6 kan). Egy kan gyengének született és másnap meghalt. Az egyik szuka kölyköt 5 hónapos korában súlyos sántaság miatt elaltatták. 'B' szuka 6 kölyöknek adott életet (3+3). 6 hetes korukban mindegyikük hasmenéssel küzdött, 2 szuka elpusztult. Az 'A'alomban 8 (4+4) mutatott törpenövekedést, és 5 (3 szuka, 2 kan) pedig normál növekedést. A 'B' alomban négy törpenövekedésű kölyök volt (1 szuka, 3 kan) A törpe és normál növekedésű kölykök testsúlygyarapodása között nem volt eltérés.

Összegzésként elmondható, hogy a kölykök néhány hetes korukig normál testarány fejlődést mutattak. Míg a lapos csontok normál fejlődési ütemet mutattak, addig a hosszú csontok és a gerinccsigolyák növekedési visszamaradást mutatott az érintett kölyköknél. A plazma és vizeletvizsgálat eredményei nem adtak magyarázatot a törpenövekedésre. Hasonló porcfejődéshez is köthető csontfejlődési, növekedési rendellenességek egyéb kutyafajtákban is megfigyelhetőek (pld. beagle, pointer, német juhász, újfundlandi, skót terrier,...). Mivel eme abnormális növekedés különbözőképpen és különböző fajtákban jelenik meg, további kutatások szükségesek a rendellenes növekedés génjének beazonosítása céljából.

Forrás: a teljes publikáció letölthető itt