Szetter kozmetika

2019.12.05

A kutyák kozmetikázása művészet! Egy jó kutyakozmetikusnak tudnia és ismernie kell majdnem az összes fajtát, ahogy azt is, mi javít a megjelenésükön. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale - FCI) által elismert fajták száma kb. 340.

De hogyan írhatnánk le, mire van szüksége egy szetternek a napi szépségápoláshoz úgy, hogy ne legyen túl szakmai, de mégis segítséget nyújtson egy átlag gazdi számára? Ez egyáltalán nem könnyű feladat.

A kozmetikázás eredete

Kb. 500 évvel ezelőtt is gondosan ápolták a munkakutyákat, például megnyírták a terelő kutyákat és kifényesítették a vadászkutyák szőrét. A tudatos szépítkezés azonban a 15. században kezdődött el, amikor kifejezetten esztétikai célból kezdték el szépíteni a kutyákat, hiszen nagyjából ekkor kezdtek el házi kedvencként is funkcionálni. Ebben az időben még lovászmesterek ápolták a kutyaszőrt. Aztán elindult a dog show, vagyis a kutyakiállítások és tenyészszemlék szervezése is, és ezzel párhuzamosan olyan fajták jöttek létre, melyek megjelenéséhez szorosan hozzátartozik a jellegzetes nyírás.

A mai modern szetterek több évszázad során alakultak ki. Korabeli könyvek feljegyzéseiből következtethetünk arra, hogy voltaképpen spániel és egyéb vadászkutyák keresztezésével jöhettek létre. A szettert, mint vadászkutyát, a kezdetektől a vad felkutatására és a vad hangtalan, sajátos testtartással való jelzésére használták.

Kifejezetten a szetterek kozmetikázásával foglalkozó első írást 1971-ben publikálták Clipping and Grooming Your Spaniel and Setter címmel. De egyéb írások és könyvek is tesznek említést a szetterek szőréről, egészségéről és betegségeiről.

FAJTA STANDARDOK

Angol szetter
A fej hátulsó részétől a fülek vonalától enyhén hullámos, nem göndör, hosszú és selymes, mint ahogy az egész szőrzete is, a comb hátsó része és a mellső lábak közel a mancsokig jól zászlózottak. Színe fekete és fehér (blue belton), narancssárga és fehér (orange belton), citromsárga és fehér (lemon belton), májbarna és fehér (liver belton) vagy háromszínű (trikolor), ami fekete és fehér cservörös jegyekkel (blue belton and tan) vagy májbarna és fehér cservörös jegyekkel (liver belton and tan). A testen az egyenletes pettyezettség előnyben részesítendő a nagy foltokkal szemben.

Ír szetter
A fejen, a lábak elülső részén és a fülek hegyén rövid és finom, a test többi részén és a lábakon mérsékelten hosszú, sima és amennyire csak lehet hullámtól és göndörségtől mentes. A fül felső részén a szőrzet hosszú és selymes, elülső és hátulsó lábak hátsó részén a zászló hosszú és finom. Elegendő szőrzet a hason, amely szép zászlót formáz. Mancsok lábujjak között szőrösek. A farkon közepesen hosszú szőrzetű zászló, amely a farok vége felé rövidül. A teljes szőrzet amennyire csak lehet sima és egyenes. Érett gesztenyeszínű, a fekete minden nyoma nélkül. Fehér szín a mellkason, a toroknál, az arcon, a lábujjakon, kicsi fehér csillag a homlokon, vékony fehér csík az orron vagy az arcon nem kizáró hiba.

Gordon szetter
A fejen, a lábak elülső részén, a fülvégeken rövid és finom; test összes többi részén közepesen hosszú, sima, nem göndör, nem hullámos. A fülek felső részén a szőrzet selymes; a lábak hátulsó részén hosszú, finom, sima és egyenes; a hason lévő zászló a mellkasig és torokig is kiterjedhet. Amennyire csak lehetséges se nem göndör, se nem hullámos. Mély fényes szénfekete rozsdabarna nélkül, gesztenyebarna, azaz cser jegyekkel. Az ujjakon fekete vonalak, az áll alatt fekete sáv megengedett.

Vörös-fehér ír szetter
Hosszú és selymesen finom szőrzet található a mellső és hátsó lábakon és a fülek külső részén, valamint észszerű mennyiségben a lágyéktól a mellkasig és torokig nyúlva zászlót képezve. Az összes zászló egyenes, sima és göndörödéstől mentes, viszont enyhe hullámosság megengedett. A faroknak jól zászlózottnak kell lennie. A test összes többi részén a szőrzetnek rövidnek, simának és göndörségtől mentesnek kell lennie. Alapszín fehér egyszínű vörös foltokkal (tisztán elhatárolódó vörös színű foltok), mindkét színnek maximálisan élénknek és intenzívnek kell lennie; az arcorri részen és a mancsokon, valamint mellső lábakon a könyökig és a hátsó lábakon a csánkig a pettyezettség megengedett, de a deres mintázat nem elfogadott. A test bármely más részén a deres mintázat, pettyezettség és egymásba folyó foltok nem kívánatosak.


A SZETTEREK ÁPOLÁSA

A szetterek a vegyes szőrrel ellátott kutyák táborába tartoznak, szőrzetük fényes lágy vagy keményebb tapintású fedőszőrből és puha fénytelen aljszőrzetből áll - vonalanként változik, hogy kinél milyenek az arányok -, melyet trimmeléssel (kézzel tépéssel) lehet rendben tartani. Ennek meg van a technikája, mert a cél nem az, hogy lyukakban tépjük ki a kutya szőrét. Tudni kell, hogy mi az a szőr, amit lehet szedni és mi az, amit nem! A szetterek standard fazonjában a nyak és a fültő rövidre van nyírva, majd össze van ritkítva a mellkas szőrével. A mancsok kerekek és zártak, ott sem lóg fölösleges szőr. A szetterek szőrét nem érdemes géppel nyírni, csakis megadott helyeken. A nyírás ugyanis megváltoztatja a szőr minőségét, a legtöbb esetben vattás és matt, sokkal csúnyább és kezelhetetlenebb lesz. A leggyakoribb hiba, hogy számos kozmetikus nem csinál érdemi trimmelést és nyírást, vagy épp ellenkezőleg, rosszul trimmel, nem megfelelő eszközökkel nyúl hozzá, amivel elvágja a fedőszőrt és ezzel olyan hatást ér el, mintha géppel tolta volna végig a kutyát. Ivartalanítás esetében a hormonok felborulása miatt a szetterek szőre vattás, bolyhos lehet, amit kozmetikázás mellett sem mindig lehet kordában tartani. A rendszeres napi szintű ápolással, kozmetikázással nem csak a kutyáink szépségét fokozhatjuk, hanem az egészsége megőrzése miatt is elengedhetetlen. Egyesek számára az ápolást alapvetően a kiállításon való megjelenés feltételeinek tekintik. Másoknak a szükséges karbantartás csak azt jelenti, hogy "élhető" társas kutyává váljon. Mindkét esetben ugyanazok az eljárások vonatkoznak mind a kiállítási kutyára, mind a házi, hobbi kutyára. Az elhanyagolt szetter szőre fakó, rendezetlen, csimbókos, rasztás és büdös. A szetterek szőre az évek alatt is változik, másképp néz ki a kozmetika egy növendék kutyánál, egy felnőtt egyednél vagy egy idősebb kutyánál, illetve jellemző, hogy a kanoknak hosszabb a szőre, mint a szukáknak.

Fajtájukból adódóan nagyon szeretnek erdős, fás nagy területen vagy mezőn rohangálni, sokszor árkon bokron át, így nagy eséllyel szednek össze mindenféle növényzetet a bundájukkal, különösen a meleg évszakokban, a nagy csavargások szezonjában. Bogáncs, toklász, sár, por ilyenkor gyakrabban ragad bele a bundába, ezért utána alaposan nézzük át a hajlatokat is. A külső élősködők is könnyebben bújnak el a hosszú szőrtakaró alatt. Ezért (is) ajánlott a napi átfésülés minden esetben.


Fürdeni vagy nem fürdeni?!

A fürdetés gyakorisága sok mindentől függ, például a gazdi beállítottságától, a kutya egészségügyi állapotától, a szőr minőségétől, az életkörülményeitől, tartásától, stb... A kozmetikusok általános helyzetben a havi egyszeri fürdetést javasolják, de ha nem indokolt ez akár 3 hónap is lehet.
Ha a kutyánk velünk él egy légtérben, a rendszeres ápolás neki is ugyanúgy kijár, mint a család többi tagjának. Vannak olyan esetek, mikor a fürdetés elengedhetetlenné válik, ilyen alkalom lehet például, ha ellett, ha hasmenése van, belefeküdt valamibe, vagy ha élősködő miatt az állatorvos fertőtlenítést javasol. De az ivaros kutyáknál a szúrós szagú vizelet, mellyel a bunda is igen gyakran szennyeződik, kellemetlen lehet. Idősebb kutyáknál az inkontinencia (vizelet visszatartási probléma) miatt is szükséges lehet a napi fürdetés. Allergia esetén bőrgondok is előfordulhatnak, ilyen esetben különösen fontos az állat és annak környezetének a tisztán tartása. Bűzmirigyes gondok esetén is jó, ha van kéznél egy jó kozmetikus.

Ugyanakkor az indokolatlan, túlzó fürdetéssel lemoshatjuk a bőr természetes olajos védő rétegét, mellyel bőrszárazságot idézhetünk elő, és emiatt elkezdhet a bőrük korpásodni, a szőrük hullani. Ugyanígy árthatunk a nem megfelelő kemikáliák használatával, ezért mindig, minden esetben kérjünk tanácsot a kozmetikusunktól, mert ő biztos a lehető legjobb megoldást fogja ajánlani az ebünknek.


Szakmai megközelítés 

Egy szakember átlagosan kb. 3-5 óra alatt végez egy szetter-kozmetikával, melynek ideje függ a szőr hosszúságától, minőségétől, az egészségi állapottól, a gazdi igényétől és persze a kutya viselkedésétől. Már egészen fiatalon érdemes hozzászoktatni őket a kozmetikázáshoz, mert a fürdés, a csapató zaja, az olló csattogása elsőre nagyon ijesztő tud lenni és az asztalon való állás is olykor fárasztó nekik. Minden kutya egyéniség, ahogy a szőrtípusuk is egyénenként változik, ahogy az is, melyik szőrtípushoz milyen eszközre van szükség. Egy tanult szakember felmér, megfigyel és utána kellő tudást alkalmaz. Általánosságban a szetterek nyaka és fültöve körül nyírnak, a hát vonalán trimmelnek, a zászlókat, lábakat ollózzák, fürdetnek, bogarásznak, tisztítanak, csapatnak vagy szárítanak, fésülnek, vágnak és a végén egy gyönyörű kutya várja a gazdit, aki még büszkébben masírozhat ki a szalonból.


Eszközök otthonra
Egy jó bontókefe, egy sörtekefe, fésű, balzsam és sampon, olló, ami jó, ha van kéznél, de a bátrabbak karomvágót is tarthatnak otthon. Hogy ezekből melyik és milyen márkájú a legmegfelelőbb, arról csak is a kozmetikusod adhat támpontot. Én csak azt tudom, melyik nem jó: az "occsó" kínai.
Tanulni a kutyánk szőréről pedig sosem késő elkezdeni.


Bármilyen kérdésed adódna a fentiekkel kapcsolatban, keresd fel Locskay Gabriellát vagy Bondor Ivettet, és ha ennél több információt szeretnél a szetterekről olvasni, jelentkezz be a Magyar Szetteresek facebook csoportjába, ahol a kozmetikusaink is ugyanúgy rendelkezésedre állnak.


Írta: Molnár-Tóth Erika (a szerk.), Locskay Gabriella (mester kutyakozmetikus) és Bondor Ivett (kutyakozmetikus)


Fotók: Locskay Gabriella, Molnár Petra, Varga Andrea, Bán Krisztina, Gutyán Rita, Boros Emese


Forrás: kutya.hu és a kutyabarát.hu