Nyár? Akkor toklász szezon!

2019.04.01

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa (Horderum morinum) megszáradt, széteső kalászának egy darabja. Miután nem haszon növényről van szó, minden olyan területen fellelhető, ahol a talajt takaró növényzet rendszeres nyírása elmarad. Időjárástól függően május vége-június elején kezdenek a kalászok száradni, ettől az időponttól okoznak problémát a kutyáknál.


A száraz növényi rész a szúrós végével bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, illetve bármely testnyíláson keresztül bekerülhet az állatba, ami lehet a szem, száj, orr, fül, hüvely, pénisz,- majd a bejutás után az állat mozgásával együtt a toklász is vándorol egyre tovább egyre mélyebbre, ugyanis a rajta található szálkák megakadályozzák a mag kipottyanását, vagy visszafelé haladását.A toklász a kutya sétálása, futkosása alatt észrevétlenül bekerül a szőr alá, és innen fúrja tovább magát a bőrben. A legveszélyeztetettebbek a lógó fülű, hosszú szőrű kutyák, mert a toklász elsődleges célpontja a hallójárat.

Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okoz, előrehaladott állapotban felfakadó, gennyedző, váladékozó seb jelzi jelenlététA toklász leggyakrabban a kutyák fülének külső hallójáratába kerül, ahol nagyon rövid idő alatt kialakul a külső hallójárat gyulladása. Lakásban tartott kutyáknál a gazdi arra lesz figyelmes, hogy a kutya séta közben vagy hazaérve hirtelen rázni kezdi a fejét. Kertben tartott kutyák, vagy kevésbé figyelmes gazdik esetében sokszor csak jóval később, a kialakult fülgyulladás tüneteit észlelik: a kutya rázza, esetleg ferdén tartja a fejét, dörzsöli a füleit, a fülekben bűzös váladék gyűlik össze. Friss esetben általában elég az állatorvosnak a toklászt eltávolítania, régebbi esetben sokszor már a szétrohadt toklászt megtalálni sem egyszerű a felgyülemlett váladékban, és ilyenkor mindig a hallójárat-gyulladást is kezelni kell. Elhanyagolt esetben a dobhártyát átfúrva középfül gyulladást és innen tovaterjedve belsőfül gyulladást is okozhat. A fülek után talán a leggyakoribb, hogy a lábujjak közé fúródik be a toklász. Eleinte csak egy kis duzzanat látszik, majd kialakul egy gennyes tályog, ami később kifakad, a kutya nyalja a lábát, sántít. A gazdi sokszor csak a gennyező sipolynyílást veszi már észre, ami nem akar begyógyulni. A toklász bekerülhet az állatok szemhéja mögé, ahol gennyes kötőhártya-gyulladást és szaruhártya sérülést is okozhat. A kutya az orrán keresztül is beszippanthatja a toklászt, amit hosszas prüszkölés fejrázás orrdörzsölés jelez, befúródhat a kutya száj-garat üregébe a mandulák nyálkahártyaredőibe, szuka kutyák hüvelyébe vagy kan kutyák húgycsövébe.


Ezzel kapcsolatosan egy tavalyi, 2018-as nyári napomat szeretném megosztani veletek.


"Molly kutyám hónaljából több mint 1 órás műtét után sikerült kiszedni egy toklászt.

Múlthéten vettük észre, hogy a bőre duzzadt, gennyes és gyulladt, akkor már tudtam, hogy toklász, bár ebben még nekem nem volt tapasztalatom. Három darab toklász fúrodott a hónaljába, azt hittem teljesen sikerült is kiszedni mindet (mivel elég nagy darabokat sikerült kihúzni, nem is gondoltam rosszra), ráadásul szépen zárult a sebe másnapra, de aztán a duzzanat mégsem akart lelohadni. Így ma reggel az orvosnál kötöttünk ki.

Nem egy rutin műtét volt, mert nem tudtuk merre keressük, a gyulladás már kiterjedt volt, és a duzzanat is megháromszorozódott az elmúlt éjszaka alatt. Elég hosszan, a befúródás helyétől majdnem 10 cm mélyen találtuk meg a beleszakadt darabot, így a műtét sikeresnek mondható. Molly pici sebéből egy hosszú nagy vágás lett.

Így is szerencsénk volt. Legrosszabb esetben a toklász a testében tovább vándorolva akár a tüdejét, vagy más életfontosságú szervét is kiszúrhatta volna.

A szetterek a hosszú szőrük miatt különösen ki vannak téve a toklász alattomosságának. Minden séta után (ahol toklász fellelhető) fésüljétek át őket, és különösen a fül, lágyék, hónalj és a talp-lábujjközöket nézzétek át. Ha pedig erősen nyalja magát a kutya, nézzétek meg rögtön azt a területet, és ha gennyes sebet láttok rajta, azonnal vigyétek orvoshoz!

* És, így utólag visszagondolva milyen hasznos volt az asszisztenskedés a doki mellett. Mert így végig kellett néznem az egész küzdelmet, hogy megtaláljuk azt a kis vackot. Ez egy örök figyelmeztető lesz számomra, hogy mindig legyen arra 15 percem, hogy átnézzem tüzetesebben a kutyákat. " - a szerk.