Kutyamérgezés: tünetek és teendők

2019.05.31

Mit tehetünk, ha a kutyánk mérget fogyasztott? Miről ismerhetjük fel és hogyan segíthetünk neki? Fogadjátok jó szívvel az Agár Fajtamentés tanácsait!

Figyelem! Az elmúlt időszakban megsokszorozódott a mérgezéses esetek száma miatt fokozott figyelemmel szükséges - akár a napi rutin helyszínén is - sétálnotok az ebbel. A kutyák leggyakrabban szájon át vesznek fel mérgező anyagokat,s hogy a szervezetük mielőbb szabaduljon a méregtől hányás majd hasmenés alakul ki. A folyadékvesztéség következménye a levertség, gyengeség majd a felszívódott méreganyag ezután okozhat szervi károsodásokat, és az adott szervnek megfelelő tüneteket. A leggyakrabban előforduló mérgezések és tünetei:

- Csigaméreg (metaldehid-toxicosis): a kutya nyálzik, nehézlégzése, hasi fájdalmai vannak. Tántorog, reszket az izomremegés és a görcsök miatt (merevgörcs is lehet). Legjellemzőbb tünet: a testhőmérséklet emelkedése (41 Celsius-fokos láz - más mérgezésre nem jellemző) Már 1-2 g lenyelése is 2-3 órán belül halállal végződhet. 2 órán belüli észlelés esetén lehet hánytatással próbálkozni.

A békaméreg is veszélyes a kutyákra (kutyabarathelyek.hu)

- A békaméreg: A békákra is érdemes figyelni séta közben, bőrükben ugyanis neurotoxinok találhatók, a varangyok pedig bufotoxin nevű mérget termelnek. Ha utóbbi a szervezetbe jut, kezdetben bőséges nyálzás, majd öklendezés vagy hányás jelentkezhet. Súlyos esetben szívritmuszavart, ha a szembe kerül, átmeneti vakságot és görcsöket is előidézhet.

- Patkányméreg (dikumarol-toxicosis): az állat először bágyadt, levert, étvágytalan, az ínye a többi nyálkahártya is fakó, testhőmérséklete alacsony. Leggyakoribb és legbiztosabb jel: véres vizelet, véraláfutások a bőrön vagy testnyílásokból szivárgó vér. A tünetek 1-2 napon belül jelentkeznek. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell.

- Fagyálló-mérgezés (etilénglikol-toxicosis): az állat gyenge, tántorog, izomgörcsei vannak. A hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, valamint veseelégtelenség figyelhető meg. Ennek jele a vizelet hiánya. Édes íze miatt vonzó a kutyák (és cicák) számára. Már 2-10 ml is pár órán belül halált okoz. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet, mert infúzió szükséges, ennek hiányában végzetes vese- és májkárosodás lép fel.

- Tapétaragasztó hasonlóan a fagyállóhoz édes íze miatt vonzó a kutyák számára. Azonnal orvoshoz kell vinni az állatot, és a vese átmosása szükséges.

Mérgezés kutyánál - erős nyálzás is lehet tünet (ír szetter - blog.petmeds.com)

- Növényvédőszerek, rovarirtók okozta mérgezés (szervesfoszforsav-toxicosis): nyálzás, izomremegés, izomgörcsök. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni.

- Maró anyagok (savak, lúgok) okozta mérgezés: bőrre jutva bőrkimaródást, lenyelve pedig bélkimaródást, hányást, hasmenést okoznak. FONTOS: Ilyenkor TILOS hánytatni, mert az anyag már a lenyeléskor súlyos károsodást okoz a száj nyálkahártyától egészen a gyomorig, visszajutva csak tovább rontana a helyzeten. Ezen kívül aktív szén (széntabletta) és hashajtó adása is TILOS! Fenti mérgezésekről egyhangúan elmondható, hogy csak és kizárólag azonnali orvosi ellátás segíthet! A maró anyagok okozta mérgezéseken kívül, amennyiben két órán belül észleljük a mérgezést, érdemes lehet saját kezűleg meghánytatnunk a kutyát. (Ennyi időn belül még jó eséllyel nem jutott túl a gyomron a méreganyag, és nem vagy még menthető mértékben szívódott csak fel.)

Hogyan hánytassunk?

Testnagyságtól függően 1 pohár langyos vízbe 1-2 mokkás- vagy evőkanál sót kell feloldani, és a szájzugnál bedugott fecskendővel, a nyelés ütemében adagolva a kutyába juttatni. Történhet álló vagy fekvő testhelyzetben; a lényeg, hogy a fej lógjon.

A mérgezés leghatékonyabb ellenszere: a megelőzés (facebook.com/AgarFajtamentes/)

Manapság lassan kikerülhetetlennek látszik, hogy életük során az agarunk kisebb-nagyobb mérgezésen ne essen át. Kiemelten problémás a városi kutyások sorsa is, ahol a főleg hasmenéses tüneteket okozó járványok hónapról hónapra ütik fel tömegesen a fejüket. Nem tudunk jobb tanácsot adni, mint a kennelkosár használata a séták során. Nem azért szocializáljuk, tanítjuk kedvenceinket, hogy egy póráz végén éljék le az életüket. Kell nekik is a kaland, a futkorászás, a játék. A kennelkosár viselése mindezekben nem akadályozza. A szennyezett étel, mérgek, elhullott állatok gyors, gazdi szemének szinte láthatatlan felporszívózásában viszont igen. A kosár használatával a gazdi értékes másodperceket nyerhet továbbá a téli időszakot követően egyebek mellett műtrágyával is csúszás mentesített utakban keletkező pocsolyák fellefetyelésének idejében is.

Vigyázzatok magatokra! Őszinte részvétünk az elveszített családtagokért.

Forrás: facebook.com/AgarFajtamentes/

a kép illusztráció
a kép illusztráció

Nyírfacukor (xilitol, xilit) mérgezés kutyáknál

A xilit (=xilitol) vagy más néven nyírfacukor egy gyakran használt cukorpótló szer. Nagyjából azonos édességű, mint a répacukor, de annak csak 2/3-a az energia tartalma, alacsony a glikémiás indexe, ezért egyre népszerűbb. Emellett cukormentes rágógumi, cukorka, fogkrém, sütemények összetevőjeként is gyakran használják.

Embereknél az egészségre ártalmatlan anyag, legfeljebb a hozzászokási időszakban okoz enyhe hasmenést, viszont az utóbbi időben derült rá fény, hogy kutyáknál és vadászgörényeknél komoly mérgezést okozhat.

Ezekben a fajokban a xilitol felvétele a vércukor szint hirtelen leesését és súlyos heveny májkárosodást okoz. A vércukor szint leesése, amelyet hipoglikémiának nevezünk, a xilitol felvétele után 30-60 percen belül következik be. Ennek oka a nyírfacukor által kiváltott erős inzulin szint emelkedés, amely emberben nem áll elő, de kutyáknál igen. Az inzulin hormon felelős a vércukor szint csökkentéséért a szervezetben.

A májkárosodás 9-72 órán belül lép fel, ennek pontos oka nem ismert, a májsejtek elhalása alakul ki.

Sajnos a nyírfacukor mérgezés még komoly orvosi beavatkozás mellett is a legtöbbször rossz kimenetelű, egy felmérésben orvosi kezelés mellett is 63%-os volt az elhullás.

Hipoglikémia kialakuláshoz 0,15 gramm/ testtömeg kg nyírfacukor felvétele elegendő, tehát egy tíz kilogrammos, pl. westie méretű kutyának mindössze 1,5 gramm (=kb. fél kávéskanálnyi), egy 40 kg körüli német juhászkutyának 6 gramm (kb. másfél kávéskanálnyi).

A májkárosodás kialakulásához 1,4-20 gramm/ testtömeg kg közötti adagokat írtak le a különböző kutatások, azaz egy westie méretű kutyának 14-20 gramm (= kb. 1 evőkanál-negyed kg) között változott ez az érték, egy 40 kg körüli német juhászkutyának 50-800 gramm (3 evőkanál-1 kg) körül. Bár azt is megfigyelték, hogy a felvett xilitol mennyiség nincs egyértelmű arányban a túlélési esélyekkel, mert a szervezet egyedi reakciója jelentősen különböző lehet.

A leggyakrabban jelentkező tünetek először hányás, hasmenés, majd a hipoglikémia tünetei alakulnak ki, azaz erős levertség, kóválygó járás (ataxia), izomremegés, esetleg kóma vagy görcsök.

Ha májkárosodás is létrejön, ennek tünetei lehetnek a sárgaság, hányás, hasmenés, véralvadási zavar következtében véraláfutás, vagy egyéb jellegű pl. pontszerű bevérzések a bőrön. Az emésztő rendszerben is kialakulhatnak vérzések, és vérhányás, fekete széklet fordulhat elő. Előrehaladott esetben erős levertség, tompultság, kóma alakul ki.

A vérvizsgálati leletben is eltérések mutatkozhatnak, a vércukor szint, egyes ionok alacsonyak, míg bizonyos májenzim értékek (pl. az ún. ALT) jelentősen emelkedhetnek, bizonyos esetekben hasi ultrahang vizsgálattal májmegnagyobbodás és elfajulás mutatható ki.

Hipoglikémia esetén fontos elkülöníteni a nyírfacukor mérgezést más, belszervi betegségektől, amelyek a vércukor szint csökkenését okozzák, mint pl. inzulin termeléssel járó hasnyálmirigy daganat (ún. inzulinóma), mellékvese betegség, májdaganat, vérmérgezés (szepszis).

Májelégtelenséggel és hasonló tünetekkel járhat a hősokk ("hőguta"), bizonyos gyógyszermérgezések, mint pl. paracetamol mérgezés (ez a Panadol, Rubophen hatóanyaga) és egyes fertőzések is.

Állatorvosi teendők mérgezés esetén

A xilitol nagyon hamar felszívódik, így gyógyszeres hánytatásnak csak 30-60 percen belül van értelme. Ha a gazdi észlelte a felvételt, akkor azonnal célszerű állatorvoshoz fordulni, ahol mihamarabb el kell végezni a hánytatást.

Aktív szénnel a felmérések szerint nem lehetett megkötni a méreganyagot.

A betegeknek infúziós terápiára, kálium kiegészítésre, intravénás glükóz adagolásra van szüksége, valamint támogató terápiát kell igénybe venni (hányáscsillapítás, savlekötők, véralvadás elősegítése, vitaminok, májtámogató készítmények.)

Amennyiben az állat szervezete reagál a kezelésre, akkor a javulás átlagosan 5-7 nap alatt lép fel, de még hosszabb ideig májtámogató diéta és gyógyszeres kezelés szükséges.

Összeállította: dr. Paulina Anna