Karomvágás

2019.04.10
A modern kutyatartás egyik nélkülözhetetlen, élethosszig tartó feladata a karomvágás.

Az állatok karmai folyamatosan növésben vannak, túlnövés esetén könnyen beakadhat különböző tárgyakba, töredezhet, berepedhet, mozgásában zavarhatja (lesántíthatja) kutyánkat, ami fájdalommal jár. Sajnos arra is volt már példa, hogy a karom elhanyagoltsága miatt az állat lábujjában ciszta keletkezett, ez akár kényszerű amputációhoz is vezethet.

A kutyusok egy része "szerencsés genetikával" (karom növekedés - majd lekopás egyensúllyal és megfelelő tartási körülménnyel) rendelkezik, és ritkán van szüksége pedikűrre. Az elegendő karom kopást betonon, kavicson történő gyakori sétákkal is segíthetjük, azonban a mellső lábakon található 5. ujj soha nem érintkezik a talajjal, így annak vágása / reszelése mindenképp szükséges.

A vágást/reszelést bárki elvégezheti, de mivel a karomban vérerek és idegek is találhatók (és mindezek különböző mélységben nyúlnak be a karomba), ezért jobb szakemberre bízni a műveletet.

Világos (fehér) karom esetén ez könnyű, mert a fény felé tartva láthatóvá válik a vérerek hossza és az élettelen rész, amit eltávolíthatsz.

Feketén pigmentált karom esetében már nem ilyen könnyű a helyzet. Óvatosnak kell lenni, általános érvényű szabály, hogy MINDIG CSAK KEVESET VÁGJ LE A KAROMBÓL!

Mivel a túlnőtt karomban túlnő az azt tápláló ér is, és előfordul, hogy az egyébként normál hosszúságúra levágott karom mégis vérzik. Ezt még a szakembernek (állatorvos, kozmetikus) sem sikerül minden esetben elkerülni. A vérzés általában pár perc múlva magától eláll.

Idős kutyusok esetében különösen figyelni kell, mivel akkor a szaruképletek növekedése felgyorsulhat.

Speciális, kutyakarom vágására kifejlesztetett ollót ma már minden gazdi könnyedén beszerezhet kisebb-nagyobb állatboltokban. Ezzel az eszközzel biztonságosan, a karomlemez berepedése nélkül elvégezhető a művelet. Az embernél használatos pedikűr eszközök vagy a barkács eszközök a kutyák számára nem megfelelőek (ne próbálkozzunk körömollóval, csípőfogóval, harapófogóval!)


MIKOR SZÜKSÉGES VÁGNUNK?
Akkor kell a karmot vágni, ha a nyugalmi testhelyzetben álló kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja. A normális, rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.


HOGYAN FOGJUNK HOZZÁ?
Az adott lábat szilárdan tartva, az állatot rögzíteni kell, mert ha ficánkol, könnyen belevághatunk a karomba. Az erekkel telített rész alatt 4-5 mm-t ki kell hagyni.

Az első otthoni vágás előtt javasolt az állatorvost vagy a kozmetikust felkeresni, hogy bemutassa a folyamatot! Ha otthoni vágással (elhanyagolt, túlnőtt karom rendbetételével) próbálkozunk, javasoljuk a mellékelt útmutató szerint eljárni.