Az angol szetterek kialakulása és történelme

2022.01.29

Az Angol szetter, mint vadászkutya már évszázadok óta hűséges társai a vadászoknak a vad felkutatásában és hangtalan, sajátos testtartással való jelzésében vadászatokon. Felmenői között spánielek és más vadászkutyák voltak. A XVIII. századi Angliában és Walesben minden nemesi családnak volt saját tenyésztésű vadászkutyája, melyek közül egyes típusokat a tenyésztő családról nevezték el. Így például léteztek "Ossulton" és "Lort" szetterek, de ekkor még hivatalosan nem jegyezték magát a fajtát.

Az angol szetterek standardjának leírása és közzététele (1872, "Szetterek" című könyv) Edward Laverack nevéhez fűződik. Laverack kétségtelenül minden más tenyésztőnél többet tett a fajtáért. Az ő tenyészetének alapító tenyészkutyái Old Moll és Pontó voltak.

Az angol szetter történelmének másik kiemelkedő alakja Purcell Llewellin, aki a munkatipusú angol szetterek kialakítását köszönhetjük. Kutyái messze földön híresek voltak kitűnő vadászképességeikről. Az azóta eltelt közel 200 év után is még mindig jól elkülönül az angol szetter e két típusa.


Ma fellelhető típusok itthon:

  • angol "show" típus: Ez a típus a legerősebb, legtömegesebb a három szetter típus közül. Csontozatuk és fejük erősebb, szőrük hosszú, selymes, enyhén hullámos, de semmiképpen nem göndör. Járásuk szabad és elegáns.
  • munka típus: A munka típusú angol szetter alacsonyabb marmagasságú, vékonyabb csontú és általában rövidebb szőrrel rendelkezik, mint a show típusú egyedek. Az utóbbinak az oka az, hogy a vadászoknak ne kelljen bajlódni a vadászat során a kutya hosszú szőrébe beleragadó bogánccsal, növényzettel. Továbbá munkatípusnál jellemző a testfolt a kutyákon, mely a show vonalnál nem kívánatos. Testi adottságaik miatt aktívabbak, gyorsabbak és fordulékonyabbak kiállítási társaiknál
  • A modern kor vívmányaként, a kiállítások világában megjelent egy újabb típus az amerikai: Társainál neki van a leghosszabb, legegyenesebb szőre. A fejük kissé hosszabb, a fejtetöjük laposabb, a csontozatuk vékonyabb. Járások könnyed, elegáns.