12 óra irányba mutató szögegyenes farok – A Jó, a Rossz és a Csúf

2020.10.09

Dr. Charles Timmerman

2013

Ha nem engedjük el ezt az őrült ragaszkodást a 12 óra irányba, felfelé mutató farokkal kapcsolatosan, az a vadászkutya fajták tönkretételét fogja eredményezni.

Olyan állatorvos vagyok, aki igazán szereti a vadászatot és a field trial sportot, nem tudok többé elmenni a dolog mellett és nem foglalkozni a sportunkat érintő problémával.

A : A felfelé ívelő farok esztétikailag szép, de ennyi! Semmilyen módon nincs hatással a kutya azon képességére, hogy madarat találjon és álljon.

Klasszikus vadállás
Klasszikus vadállás

A Rossz: A kutya gerince nem úgy lett kitalálva, hogy ebben az abnormális pozícióban álljon. Teljesen kizárt, hogy a kutya gerince normális helyzetben álljon egy ilyen, 12 óra irányba mutató faroktartással. A régi idők kutyáiról készült képeken látható (a Waynesboro logón található kutyának alacsonyan van a farka), mindnek alacsonyabban volt a farka és a gerinc vonalát követi.

A Csúf: Azzal, hogy a farok ebben az abnormális pozícióban van, az L7-S1 csigolya instabil helyzetbe kerül, ami azt eredményezi, hogy a szervezet úgy próbálja korrigálni ezt az anomáliát, hogy megpróbálja "lefagyasztani" az ízület környékét az ízületek mellett található szalagok kalcifikálásával. Ez nyomást okoz a gerincvelő végén, ami fájdalommal jár. Ez a kompresszió a hátsó végtagok lépéshosszának megrövidülésében, abban, hogy a kutya nem képes felugrani a kocsira, illetve elülső keresztezőszalag szakadásban is megnyilvánul. És ez csak néhány a rossz dolgok közül.

Ki a hibás? A bírók, akik a kutya rossz végére fókuszálnak, az irányító testületek vagy maguk a tenyésztők? Ez egy probléma, mégpedig olyan, amit gyorsan orvosolni kell, hiszen generációk kellenek majd ahhoz, hogy ezt az általunk előidézett problémát megváltoztassuk. Ebben a helyzetben sok a szemrehányás, de az ujjal mutogatás és a vádaskodás nem fogja "meggyógyítani" a problémát, ami oly sok kutyánkat érinti. A problémát nem lehet addig megoldani, amíg minden érintett be nem ismeri, hogy a probléma létezik. Több tulajdonostól, vezetőtől hallottam, amikor megmutattam nekik, hogy mi az oka annak, hogy a kutyának gondot okoz a mozgás és nem képes az elvárt szinten versenyezni - "Tudja Doki, nyert nekem két trialt." Ezen a szemléleten kell felülemelkedni.

12 óra irányba mutató szögegyenes farok
12 óra irányba mutató szögegyenes farok

Mennyire jó egy öt, hat, hét évesen lenyomorodott kutya? Tenyészkutyák lesznek? Nagyon gyakran ez történik, mivel annak igazán jó a farka (és ez az, amit a bírók keresnek). A betegség folytatódik.

A gyógymód kezeléséhez, először meg kell találni a betegség/probléma okát. Bármilyen betegségről legyen szó, ahhoz, hogy a gyógymód hatékony legyen, az eljárásnak ugyanazokon a fázisokon kell végigmennie, mint, ami ide vezetett, a gyógyulás fordított folyamata által.

Például, a rák hosszú idő alatt alakul ki, (kutyáinknál gyorsabban, rövid élettartamuk miatt) és a testünk immunszupresszív dolgokra adott válaszreakciójával kapcsolatos - táplálkozás, rovarirtók, sugárzás, hogy csak egy párat említsek. Tehát ahhoz, hogy hatékonyan lehessen gyógyítani, nem elég azt csak eltávolítani, de segítenünk is kell a szervezetet, hogy visszafordítsa a problémát, azáltal, hogy kiiktatjuk a problémát okozó anyagokat. És hogyan segít nekünk ez a mi problémánkban?

Először is be kell ismerjük, hogy a probléma létezik és el kell kezdeni megfelelő lépéseket tenni annak visszafordítása érdekében. Nem lesz könnyű a folyamat (a rák gyógyítása sem az) sok energiára és önvizsgálatra lesz szükség minden érintett részéről. Remélem, hogy mindenki, aki ezt olvassa, szereti eléggé ezt a sportot és a kutyáit ahhoz, hogy agresszíven közreműködjön ennek az egyre növekvő problémának a kijavításában, sportunk és a fő résztvevői érdekében. Végül is ennek az egésznek a KUTYÁRÓL kellene szólnia!

Fordította: Kasznár Petra