Az ír szetter kiállítási típusai

Földrajzi elhelyezkedés szerint az ír szetternek - más kutyafajtákhoz hasonlóan - több típusa különíthető el.


Az ír szetter fajta származási országa Írország, de az angol típus Angliában jött létre. Ezért általánosan elmondható, hogy a világ többi részein is az angol vonalakra alapozva hozták létre saját állományukat, ezekkel a vonalakkal kezdték a tenyésztést. Napjainkban Európa legtöbb országában az angol standard szerint bírálnak. Van néhány kivétel, pl. Spanyolország, Portugália stb., ahol erőteljes amerikai befolyás tapasztalható az állományban, illetve van néhány olyan ország is, ahol az angol és amerikai típus együtt vagy akár keverve megtalálható.

De lényegében mégis elmondható, hogy Anglia és a Benelux-államok hatalmas befolyással bír az európai állományra, mivel szinte minden európai országban az onnan importált kutyák és azok leszármazottai vesznek részt a minőségi állomány kialakításában.

Amerikai típus kialakulása: az 1800-as évek végén került át a fajta Amerikába, ahol tehát szintén angliai törzsállománnyal kezdték a tenyésztést. Később az egyre látványosabb kiállítási kutyák létrehozásának érdekében cseppvér-keresztezéssel - néhány tenyésztő - belekeverte az afgán agarat az ír szetterbe, ami a szőrzet látványos, bár nem nem típusos hosszabbodását, illetve igen látványos bár szintén nem típusos, un. hackney - s mozgást eredményezett. Viszont a fej és idegrendszer tekintetében ez a fajta próbálkozás többet rontott, mint használt. A későbbi tenyésztésben az afgán agárral kevert vonalat sok tenyésztő felhasználta, így mind a mai napig megfigyelhető az állomány egy részében. Más amerikai tenyésztők viszont elítélték ezt a módszert, és mai napig is fajtajellegnek megfelelő, látványos, de mégis típusos ír szettereket tenyésztenek. A látványelemeket a kutyák szőrének felkészítésével és kiállítási bemutatásának módjával is hangsúlyozzák.

Ausztrál típusú kutyák: az 1890-es évektől kezdve jellemző a fajta Ausztráliára, amikor is bemutatták az első, angol import, "Ch. Garry" nevű ír szettert a Mellbourne-i kutyakiállításon. Ezután még számtalan kutyát importáltak Nagy-Britanniából és a fajta hamar népszerű lett. Később, az 1900-as években további kutyák érkeztek Angliából, köztük az Eng. Ch. Marksman of Ide, valamint több Hartsbourne és Wendover kutya. Sokan közülük Ausztrál championok lettek. A fajta népszerű volt, mint vadászkutya, show-kutya és obedience kutya egyben. A 70-es és a 80-as években a népszerűségre való tekintettel nagyon nagy számban születtek kutyák, ezért váltaniuk kellett, és a mennyiségi tenyésztés helyett újra a minőségi tenyésztést kellett előtérbe helyezniük. Kétségtelen, hogy a legjelentősebb változást az amerikai vonalak bevezetése jelentette, részben sperma import, részben kutyák importja révén. Jelenleg az amerikai vonalak jelenléte eléggé erős a show állományban. Ezzel együtt újabb angol vonalak érkeztek, és a jövőben létrehozandó kutyák figyelemreméltóak lehetnek.

Forrás: ismeretlen