Az ír szetterek munka stílusa

Minthogy eredetileg az ír szettert fogoly és fajd vadászatára tenyésztették ki, ezen madarak vadászatának stílusát kell normának tekinteni. A keresés olyan intenzitású kell legyen, ami megfelel a célnak, hogy a vad terítékre kerüljön. Minden lépésnek és mozdulatnak a munkára való koncentrációt kell tükröznie. A vezetővel való együttműködés része a koncentrációnak és nem gátolhatja a vad keresését. Vágtában a fej a hátvonal felett helyezkedik el és a száj vonala párhuzamos a földdel. A vágta gyors, gördülékeny és mentes minden nyilvánvaló erőlködéstől. A hátvonal mindig a lehető legközelebb áll a vízszinteshez az első és hátsó lábak harmonikus együttműködése miatt. Minthogy az ír szetter teste közelít a négyzetalakhoz, a vágta magasan a föld felettinek tűnik. A farkat a hátvonal szintjében kell tartani, mely lefelé irányul és nem szabad, hogy a hátvonal fölé emelkedjen. Némi farokmozgás elfogadott, de komoly vadászok keveset használják a farkukat, kivéve forduláskor az egyensúly megtartására. A vad észlelésekor az ír szetter rövidül, szűk fordulókat téve a szagtölcsérben, mielőtt ráhúzna a vadra, hogy álljon. A jelzendő vad szagának észlelésétől látható némi farokmozgás. Hátvonalban a test leereszkedik, a váll és fej magas marad, hogy átelemezze a szelet a madár pontos helyének fellelése érdekében. A fülek nagyon kifejezőek, magasra és előre húzódnak a fejen, ahogy közeledik a vadhoz. Az állás vagy guggolva jelzés normális testtartás. A jelzés intenzív és merev, energiával és koncentrációval teli, alacsony növényzetnél vagy hirtelen állásnál a tartás guggoló, vadra történő húzásnál vagy magasabb növényzetben a testhelyzet fixen elnyújtott, a lábak úgy helyeződnek, hogy a mozdulatlan és kifeszített testet egyensúlyban tartsák. A fej jól fent tartott, a szemek szenvedélyt tükröznek, a fülek magasak, előre helyezkednek és kifejezőek, a farok merev, a találat szenvedélyétől borzolt és a hát vonal alá kanyarodik vagy azzal egyvonalban van. Az utánhúzás intenzív és koncentrált. A fej jó magasan marad a levegőben, hogy ellenőrizni tudja a szagcsóvákat, a száj párhuzamos a földdel, a vállak élesen kiállnak a hátvonal felett és a farok mereven tartott, a föld felé hajlítva. Az utánhúzás megtagadása súlyos hiba. Az ír szetterek gyorsan és szélesen keresnek. Pontosan és okosan keresik le a területet és azonnal megszakítják a menetet a legenyhébb vadszag észlelésekor. Amennyiben a szag megalapozatlan, azonnal tovább folytatják keresést. A fordulók mélysége mérsékelten nyitott, az adott nap függvényében változik.

az Irish Red Setter Club munka standardját fordította: Kasznár Petra
Fejléc fotó:  Kasznár Petra (Stonemine-Hunter kennel)


Ír szetter 

FCI-Standard N° 120

Általános megjelenés:

Felépítése arányos. Kiegyensúlyozott, atletikus és minőséget tükröz.

Tulajdonságok:
Rendkívüli tetszetős és kifinomult külső jellemzi, mérhetetlenül aktív, mindig készen áll a vad felkutatására és vadászatára bármilyen körülmények között.

Temperamentum:

Határozottan szeretetteljes.

Fej és koponya:

A fej hosszú és száraz, nem keskeny vagy hegyes orrú, nem durva a füleknél. Koponya ovális (fültől fülig) bőven van hely az agynak és határozott a tarkóbúb. A tarkóbúbtól a stopig és a stoptól az orrhegyig párhuzamos és egyforma hosszú, a felhúzott szemöldök jól kihangsúlyozza a stoppot. Az arcorri rész mérsékelten mély, meglehetősen szegletes a végénél. Az állcsontok közel egyforma hosszúak. Az ajkak nem lógnak, az orrlyukak szélesek. Az orr színe mahagóni, sötét dióbarna vagy fekete.

Szemek:

Színe sötét mogyorótól a sötét barnáig, nem túl nagy, lehetőleg hámozatlan mandula alakú, egyenes szintben (nem ferdén) elhelyezkedve a szemöldök alatt, barátságos, intelligens tekintetet sugároz.

Fülek:

Közepes méretű, finom struktúrájú, alacsonyan tűzött, meglehetősen hátrafelé illeszkedve és egyetlen redőben a fejhez közel helyezkedik el.

Száj:

Erős állcsontok, tökéletes, szabályos és komplett ollós harapással, vagyis a felső fogsor szorosan átfedi az alsó fogsort és négyzetesen helyezkedik el az állkapocshoz képest.

Nyak:

Közepes hosszúságú, igen izmos, de nem vaskos, enyhén ívelt és mindenféle lebernyegtől mentes, tisztán, a felső vonal törése nélkül illeszkedik a vállhoz.

Elülső lábak:

Nyúlánk (hegyes) vállcsúcsok, mély és erőteljesen hátra dőlnek. Elülső lábak egyenesek, inasak, erős csontokkal, szabadon mozgó, mélyen elhelyezkedő könyökkel, amely sem befelé, sem kifelé nem görbül.

Test:

Mellkas, amilyen mély csak lehetséges, elől meglehetősen keskeny. A dongás bordakosárban, mely kellően hátranyúlik az enyhén ívelt izmos ágyék felé elengedő hely van a tüdő számára, erős, egyenes hátvonal, amely a martól enyhén lefelé ível.

Hátsó lábak:

Széles és erőteljes. Hátsóvégtag csípőtől csánkig hosszú és izmos, csánktól sarokig rövid és erőteljes. Jól szögelt térd- és csánkízületek, melyek sem kifelé, sem befelé nem hajlanak.

Láb:

Mancs kicsi, igen erőteljes, lábujjak erősek, szorosan egymás mellett helyezkednek el és íveltek.

Járás/mozgás:

Szabad "úszó", hajtó mozgás, elölről vagy hátulról és profilból tekintve akcióra utal, tökéletes koordináltsággal.

Farok:

Közepesen hosszú, a test méretével arányos, valamivel a hátvonal szintje alatt helyezkedik el. Az erős tő a vége felé vékonyodó, a hátvonal szintjének közelében vagy az alatt hordva.

Szőrzet:

A fejen, a lábak elülső részén és a fülek hegyén rövid és finom, a test többi részén és a lábakon mérsékelten hosszú, sima és amennyire csak lehet hullámtól és göndörségtől mentes. A fül felső részén a szőrzet hosszú és selymes, elülső és hátulsó lábak hátsó részén a zászló hosszú és finom. Elegendő szőrzet a hason, amely szép zászlót formáz és lenyúlhat a mellkasra és a toroktájékra is. Mancsok lábujjak között szőrösek. A farkon közepesen hosszú szörzetű zászló, amely a farok vége felé rövidül. A teljes szőrzet amennyire csak lehet sima és egyenes.

Szín:

Érett gesztenyeszínű a fekete minden nyoma nélkül. Fehér szín a mellkason, a toroknál, az arcon, a lábujjakon, kicsi fehér csillag a homlokon, vékony fehér csík az orron vagy az arcon nem kizáró hiba.

Hibák:

A fentiektől való bármilyen eltérést hibának kell tekinteni, melynek súlyossága arányban áll annak mértékével és azzal, hogy ez hogyan befolyásolja az állat egészségét és jóllétét, valamint az eredeti funkciójának ellátását.

Megjegyzés:

Kannak két, láthatóan normális heréje kell, hogy legyen, amelyek teljesen leereszkedtek a herezacskóba.

A hivatalos FCI standard letölthető itt!

"A fenti magyar szöveg nem az FCI, hanem a Kennel Club standardjának fordítása!"


A fajtánál előforduló egészségügyi problémák

- Epilepszia

- Gyomorcsavarodás
- Diszplázia
- Allergia
- Hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés)
- Hypertrophic Osteodystrophy (HOD)
- Canine Leukocyte Adhesion Deficiency (CLAD)

- Progresszív retina atrófia (PRA)
- Halottfarok szindróma (a vadászkutyákra jellemző)
- Ectropium, entropium