Az ír szetter használhatósága

Eredeti feladata természetesen a vadászat, ezen belül a szárnyasvad felkutatása és jelzése. Önállóan dolgozik, a találat érdekében vezetőjétől gyakran igen messzire eltávolodik.
Amint észleli a vadat állással jelzi azt, majd, amikor vezetője elég közel kerül hozzá, hogy a felkelő vadat elejthesse, tovább "húz" a vad felé. Addig közelít a vadhoz, mígnem az fölreppen, s így a vadász lelőheti. A zsákmány keresése és apportírozása már nem az ő feladata, hanem az erre tenyésztett retrievereké és kontinentális vizsláké, ennek ellenére a legtöbb egyed kiválóan alkalmas erre a feladatra is.

A fajta kezdetben sem csak a vadászok körében volt népszerű. Elegáns megjelenése, látványos szőrzete, különlegesen szép színe és vidám természete miatt szívesen tartották már abban az időben is családi kedvencként. Napjainkban már csak kevesen használják vadászatra, pedig sokan közülük kiváló képességekkel rendelkeznek.
Tény, hogy betanítása sok, hazánkban népszerű vadászkutyafajtához képest nagyobb türelmet, több odafigyelést igényel, de akik foglalkoznak vele, állítják, megéri.

Annak ellenére, hogy vadászatban már kevésbé foglalkoztatott kutya, más sportágakban igen jól teljesít, ilyen például az agility, ahol kiváló ugrókészséggel és gyors mozgásával jeleskedik. De a nyomkeresés sem áll messze a fajtától hiszen kiváló orra ebben a sportban csak előnyére válik. Extrém esetben a szánhúzás is jó sport lehet, bár itt Magyarországon nem kedvelt sport a szetteresek között.

Ha családtagként tartjuk sem feledkezhetünk meg eredeti funkciójáról, ha lehet - a rövidebb, egészségügyi séták mellett - minden nap biztosítsunk lehetőséget számára a szabad futkosásra, labdázásra, esetleg úszásra.

Az ír szetter a gyerekek kiváló játszótársa lehet.

Van aki azt állítja, hogy a fajta nehezen nevelhető, makacs vagy önfejű. Aki ezt mondja, nem ismeri igazán az ír szettert. Ritkán találunk ennél odaadóbb, családszeretőbb, ragaszkodóbb kutyafajtát. Az viszont igaz, hogy humorérzékét, játokosságát, pajkosságát idős korára sem veszíti el. De sokan épp ezért tartanak ír szettert. Találékonyságát, játékosságát kihasználva, következetes neveléssel szinte mindenre megtanítható, de a természetétől idegen őrző-védő munkával nem érdemes foglalkozni. Ennek ellenére otthonában az idegenek érkezését ugatással jelzi, fölöslegesen azonban nem ugat.

Természete alapvetően rendkívül barátságos, kedves, gazdáját rajongásig szereti és elvárja, hogy szeretetét maximálisan viszonozzák.

A folyamatos, kennelben tartást nem ennek a fajtának találták ki, sokkal jobban érzi magát, ha ember-családja körében lehet. A kennelben élő kutyáknak nagy szükségük van mindennapos személyes kapcsolatra.

Társaikkal általában barátságosak, több ír szetter - köztük az összeszokott kanok is - együtt egy csapatban is könnyen tarthatók.